Jeżeli użyjecie bulionu warzywnego, to Wasza zupka będzie wegańska i jednocześnie jest bezglutenowa.
Do przepisu został dołączony filmik (20.03.2020 r.) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje dla 5-6 osób):
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 2-3 ziemniaki
- pół szklanki suchej zielonej soczewicy
- 1 brokuł
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- trochę wody
- sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, koperek
- oliwa do smażenia
- garść prażonego słonecznika
1. Pół szklanki suchej zielonej soczewicy zalewamy litrem wody i odstawiamy na 30 minut.
2. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy, sypiemy kmin rzymski i oregano.
Wrzucamy marchewkę i pietruszkę, smażymy chwilę, następnie ziemniaki, znów smażymy kilka minut.
4. Wrzucamy namoczoną, odsączoną soczewicę, mieszamy, smażymy kilka minut.
5. Wlewamy 2 szklanki bulionu i wszystko gotujemy tak długo, aż soczewica zmięknie.
6. Dodajemy różyczki brokuła, musimy też dolać trochę wody i gotujemy kilka minut, aż brokuł zmięknie. W międzyczasie możemy doprawić na przykład pieprzem.
7. Gdy zupa już będzie gotowa, to ją blendujemy, możemy jeszcze dodać trochę soli, ale to zależy od słoności bulionu, i sypiemy dużo koperku. Polecam podawać prażonym słonecznikiem.
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Super zupa! Właśnie tego szukałam, klasycznej, dobrej zupy.. no i jeszcze wegańskiej :P
OdpowiedzUsuńDziękuję, tylko ten kolor nie bardzo mi się udał, ale smak naprawdę wyśmienity, moja rodzina prosiła o dwie dokładki. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń