czwartek, 13 lipca 2017

Zupa krem brokułowa z zieloną soczewicą + filmik

Proponuję dziś pyszną i sycącą zupę krem z brokułem i zieloną soczewicą. Z dodatkiem koperku i prażonego słonecznika smakuje wyśmienicie. Serdecznie polecam :-)

Jeżeli użyjecie bulionu warzywnego, to Wasza zupka będzie wegańska i jednocześnie jest bezglutenowa.

Do przepisu został dołączony filmik (20.03.2020 r.) -> na końcu posta.

* * *
Składniki (proporcje dla 5-6 osób):
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2-3 ziemniaki
  • pół szklanki suchej zielonej soczewicy
  • 1 brokuł
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • trochę wody
  • sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, koperek
  • oliwa do smażenia
  • garść prażonego słonecznika
Wykonanie:
1. Pół szklanki suchej zielonej soczewicy zalewamy litrem wody i odstawiamy na 30 minut.









2. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę. Brokuła dzielimy na różyczki.









3. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy, sypiemy kmin rzymski i oregano.
Wrzucamy marchewkę i pietruszkę, smażymy chwilę, następnie ziemniaki, znów smażymy kilka minut.





4. Wrzucamy namoczoną, odsączoną soczewicę, mieszamy, smażymy kilka minut.









5. Wlewamy 2 szklanki bulionu i wszystko gotujemy tak długo, aż soczewica zmięknie.









6. Dodajemy różyczki brokuła, musimy też dolać trochę wody i gotujemy kilka minut, aż brokuł zmięknie. W międzyczasie możemy doprawić na przykład pieprzem.







7. Gdy zupa już będzie gotowa, to ją blendujemy, możemy jeszcze dodać trochę soli, ale to zależy od słoności bulionu, i sypiemy dużo koperku. Polecam podawać prażonym słonecznikiem.
Smacznego :-)





Poniżej zapraszam na filmik:







2 komentarze:

  1. Super zupa! Właśnie tego szukałam, klasycznej, dobrej zupy.. no i jeszcze wegańskiej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, tylko ten kolor nie bardzo mi się udał, ale smak naprawdę wyśmienity, moja rodzina prosiła o dwie dokładki. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń