Pesto jest wegańskie, a jeśli użyjemy bezglutenowego makaronu, wtedy nasze pesto będzie też bezglutenowe.
Do przepisu został dołączony filmik (10.01.2020 r.) -> na końcu posta.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 3-4 osób):
- 3-4 łyżki ziaren słonecznika
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 brokuł
- garść liści bazylii
- koperek
- sól, pieprz, oregano
- oliwa
- 250 g makaronu spaghetti
- pomidorki koktajlowe do dekoracji
1. Zaczynamy od uprażenia ziaren słonecznika. Prażymy na suchej patelni.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Różyczki brokuła wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez chwilę, a następnie przelewamy zimną wodą, dzięki temu powinny zachować piękny zielony kolor.
W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.
4. Następnie przekładamy wszystko do naczynia: podgotowany brokuł, uprażony słonecznik, cebulę z czosnkiem i oregano, bazylię, koperek.
5. Blendujemy. W czasie blendowania dodajemy jeszcze trochę oliwy, solimy, pieprzymy, możemy dodać jeszcze trochę przypraw, gdy potrzebujemy.
6. Następnie pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Najlepiej jak makaron jest gorący, nie przelewam go zimną wodą tylko gorący makaron mieszam z pesto i gotowe.
Podajemy udekorowane pomidorkami koktajlowymi, koperkiem, słonecznikiem.
Smacznego :-)
Smacznego :-)
Poniżej zapraszam na filmik:
Bardzo ciekawe pesto, takiego jeszcze nie próbowałem :) Muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest proste, szybkie i pyszne, polecam. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńProsto,smacznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuń