Dziś przedstawiam przepis na bezglutenową wersję ciasteczek grzebyczków wg przepisu pani Ewy Wachowicz -> Grzebyczki.
Do wypieku tych ciasteczek wyjątkowo używam margaryny, ponieważ najlepiej się tutaj nadaje, a ciasteczka są przepyszne, polecam :-)
Do wypieku tych ciasteczek wyjątkowo używam margaryny, ponieważ najlepiej się tutaj nadaje, a ciasteczka są przepyszne, polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje na jedną blachę):
- 250 g miękkiej margaryny (jedna kostka)
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy (1 paczka)
- 3 łyżki cukru
- 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 250 g marmolady
1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
2. Następnie przerzucamy wszystko na blat i dodajemy jajko, kawałki margaryny i śmietanę.
3. Zagniatamy ciasto, podsypując mąką ryżową (bardzo fajnie się zagniata), następnie wkładamy rozpłaszczone ciasto na prostokąt, do worka i chowamy do lodówki na 30 minut.
4. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, podsypując mąką ryżową.
5. Odcinamy nierówną krawędź i na tej równej krawędzi nakładamy paseczek marmolady.
6. Następnie ostrożnie podważamy ciasto z marmoladą i zawijamy dwa razy pasek z marmoladą i go odcinamy. Nie jest to proste ale jest możliwe.
7. Następnie ten paseczek dzielimy na cztery, pięć części, robimy nacięcia i próbujemy zagiąć w łuk i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie jest to łatwe ale jest możliwe przy odrobinie wysiłku.
8. I ten proces powtarzamy do końca ciasta - czyli nakładamy paseczek marmolady, zawijamy dwa razy, odcinamy, dzielimy pasek na części, nacinamy, zaginamy i na blachę.
9. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika i pieczemy z grzaniem góra-dół przez 30 minut, następnie z termoobiegiem przez 5 minut i ciasteczka gotowe.
Jeszcze gorące sypiemy cukrem-pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz