poniedziałek, 3 grudnia 2018

Kurczak z warzywami w warkoczu z ciasta francuskiego + filmik

Warkocz z ciasta francuskiego
Proponuję dziś do przyrządzenia pyszne danie z ciasta francuskiego, z kurczakiem i warzywami, sycące i aromatyczne, w sam raz na zimową porę.
Do tego przepisu potrzebujemy dwa opakowania ciasta francuskiego. Jedno opakowanie jest na dwa warkocze czyli dwie porcje.
Zaplatanie nie jest takie trudne, dokładnie jest przedstawione na filmiku.

Danie to pierwszy raz jadłam "będąc w gościach" i tak mi zasmakowało, że od tego czasu to danie bardzo często pojawia się na naszym stole.

Serdecznie polecam :-)

* * *
Składniki (proporcje dla 4 osób):
  • ok. 500 g piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
  • 2 opakowania ciasta francuskiego XXL 50-25 cm 375 g
  • 500 g pieczarek
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 papryka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ketchup
  • kawałek żółtego sera do starcia
  • łyżeczka masła
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano, papryka słodka, curry
Wykonanie:
1. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę umytych piersi z kurczaka.















2. Następnie smażymy je na oliwie. Solimy, sypiemy dużo słodkiej papryki, curry, na końcu pieprz. Usmażone mięso odkładamy na bok.












3. Cebulę kroimy w kosteczkę.
















4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.















5. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy. Wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy, solimy, mieszamy, sypiemy bardzo dużo oregano, pieprz, jeszcze chwilę smażymy i odkładamy na bok.










6. Paprykę kroimy w kosteczkę.












7. Rozkładamy ciasto francuskie na blasze, którą dodatkowo wykładam papierem do pieczenia. Dzielimy je na pół. Na każdej połowie na środku kładziemy trochę usmażonego mięsa, pieczarek, kukurydzę i paprykę, na wierzch ścieramy trochę żółtego sera na tarce o dużych oczkach, posypujemy słodką papryką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

8. Krawędzie ciasta francuskiego z jednej i drugiej strony nacinamy, szerokość pasków to około 1 cm i zaplatamy ciasto. Wszystko dokładnie pokazane jest na filmiku, serdecznie zapraszam do obejrzenia. Na końcu wszystko smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom lub na środek i pieczemy przez 30 minut z termoobiegiem. 
Powtarzamy czynności z drugim ciastem francuskim. W ten sposób powstaną nam 4 porcje. 
Podaję z ketchupem. Smacznego :-)





Zapraszam na filmik:


10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Fajna propozycja na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo polecam i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Wygląda naprawdę pyszne! Bardzo lubię przepisy z ciastem francuskim w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo polecam, smak pieczarek, papryki i kukurydzy bardzo fajnie miesza się z aromatycznym kurczakiem smażonym z curry, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. Takie coś to ja bym jadł dzień i noc.Wszystko wygląda po prostu prze pysznie.Takie jest moje zdanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moim zdaniem na tym blogu jest bardzo dużo ludzi.Na pewno ten cały blog polecę mojej całej rodzinie bo jest naprawdę cudowny.

    OdpowiedzUsuń