Proponuję dziś naleśniki w wersji na słowo, wytrawne, wegetariańskie z przepysznym farszem - idealne danie, gdy za oknami zima w pełni, a my potrzebujemy czegoś pysznego, aromatycznego i sycącego - serdecznie polecam :-)
Polecam również mój przepis w wersji bezglutenowej: Bezglutenowe naleśniki wytrawne.
Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcje na ok. 10 naleśników):
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- kapka oliwy
- 300 g pieczarek
- mała puszka kukurydzy
- kawałek żółtego sera do starcia
- oliwa
- sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
1. Obrane i umyte pieczarki kroimy na pół a następnie w plasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy pieczarki, mieszamy, smażymy na średnim ogniu. Solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo oregano. Smażymy jeszcze kilka minut, następnie usmażone odkładamy na bok. Gdy wystygną, to przekładamy je do miseczki.
3. Do miski wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy dwa jajka, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, kapkę oliwy i wszystko mieszamy mieszadłem. Mikser nie jest potrzebny.
4. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Gdy już ciasto będzie gotowe, odkładamy je na bok, by odpoczęło, na jakieś 15-20 minut.
5. Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, rozsmarowujemy papierem i dobrze nagrzewamy. Następnie wylewamy porcję ciasta, niezbyt grubo, szpatułką przekładamy na drugą stronę - tak smażę pierwszy naleśnik. Następne smażę już na suchej patelni i z jednej strony - usmażone przekładamy na talerz.
6. Następnie nakładamy farsz na tę stronę usmażoną - trochę pieczarek, trochę kukurydzy, trochę sera, posypujemy oregano i składamy w trójkąty.
7. Na patelni roztapiamy trochę masła.
8. Następnie naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ketchupem. Smacznego :-)
Zapraszam na filmik:
Pyszne nalesniki!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńgenialny i prosty przepis na domowe naleśniki. Warto spróbować!
OdpowiedzUsuń