piątek, 8 listopada 2019

Bogracz inaczej - z pieczarkami i makaronem + filmik



Na dziś proponuję rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe - bogracz, ale trochę inaczej, z pieczarkami i makaronem.
W sam raz na chłodną jesień.
Serdecznie polecam :-)

Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta.

W związku z tym, że w dzisiejszych czasach bez trudu można kupić makaron bezglutenowy, także dzięki temu danie może być odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

* * *
Składniki (proporcje na wielki gar):
  • 500 g mięsa (u mnie szynka wieprzowa)
  • 1 cebula
  • 2 papryki
  • 500 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g makaronu typu drobne kolanka
  • 1 litr wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, słodka papryka, wędzona słodka papryka
Wykonanie:
1. Pieczarki obieramy, myjemy i siekamy.











2. Cebulę kroimy w kosteczkę.












3. 3 ząbki czosnku siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.











4. 2 papryki umyte i pozbawione gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę.










5. Mięso kroimy w kostkę.












6. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso, solimy. Sypiemy bardzo dużo mielonej słodkiej papryki, wędzonej też i smażymy ok. 5 minut. W międzyczasie sypiemy bazylię i tymianek. Z ziołami smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy cebulę, znów chwilkę smażymy, potem dodajemy czosnek, mieszamy i wrzucamy pieczarki. Solimy, sypiemy oregano, smażymy. Nastawiamy wodę na makaron. Z pieczarkami smażymy ok. 5 minut (zabrakło tej informacji na filmie), następnie sypiemy pieprz.
7. Następnie dodajemy pokrojone papryki i smażymy ok. 3-4 minuty.
Dodajemy pomidory z puszki i wlewamy 500 ml passaty pomidorowej (tego fragmentu też brak na filmie, nie nagrało się niestety). Wodę na makaron solimy 3 łyżeczki soli. Wrzucamy makaron na wrzątek i gotujemy go al dente. Ugotowany odcedzamy i przelewamy zimną wodą.




8. Wlewamy litr wody. Dodajemy 3 liście laurowe, 6 kulek ziela angielskiego, mieszamy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.








9. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i gotowe. Można podawać, najlepiej z chlebem.
Smacznego :-)













Zapraszam na filmik:


18 komentarzy:

  1. o rany ale bym sobie zjadła!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ten bogracz jest pyszny, sycący i akurat dla entuzjastów makaronu, serdecznie polecam :-)

      Usuń
  2. już na zdjęciach widać, że danie musi być przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam.. Ja robiłam z karczkiem.. Tak pachnie że sąsiedzi pytają..co dobrego pichcę... Pychota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, do tego przepisu można użyć każdego mięsa, jakie się lubić. Cieszę się, że przepis zasmakował i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  4. Zapisuje i będę próbowac😁

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis, dzisiaj zrobiłam na jutrzejszy obiad ,ale nikt się nie oparł musiał spróbować.Nawiasem mówiąc jest pyszny🙂 . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu, polecam inne przepisy z mojego i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  6. Jest mega pyszne

    OdpowiedzUsuń