piątek, 11 września 2015

Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami"

Dziś kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem z kapustą i "grzybami". Cudzysłów stąd, że to nie są grzyby a zwykłe pieczarki. Na prawdziwe grzyby trzeba będzie poczekać, aż mój synek trochę podrośnie (5 lat). Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego rodzaju pierożków. Najlepsze są okraszone skwarkami, ale też nadają się oczywiście do wigilijnego barszczu. W sposób, w jaki przyrządzam tu pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka.

* * *

Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób):
Ciasto:
  • 500 g pieczarek
  • ok. 300 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa z wytłoczyn do smażenia
  • bułka tarta (bezglutenowa)
  • kawałek boczku do usmażenia na skwarki
Wykonanie:
 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić, jak już farsz będzie gotowy. Pieczarki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie smażymy na oliwie z solą, pieprzem i sporą ilością oregano. Usmażone pieczarki przekładamy do miseczki.








2. Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na oliwie.














3.Kapustę też siekamy, następnie podsmażamy na oliwie z solą i pieprzem. Następnie dodajemy do niej usmażoną cebulkę i przysmażone wcześniej starte pieczarki. Wszystko razem chwilę smażymy.










4. Gotowy farsz przekładamy do miski i jeszcze zasypujemy kilkoma łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. Przygotowujemy ciasto na pierogi.












5. Lepimy pierożki i...















6. ...i układamy pod ściereczką. W międzyczasie kroimy boczek w kosteczkę i smażmy na skwarki "na złoto".












7. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu i podajemy np. ze skwarkami.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz