Przygoda z weganizmem pokazała mi, że czasem można się obyć bez mleka i na przykład owsiankę przygotować na wodzie i to był strzał w dziesiątkę. Taką właśnie owsiankę na wodzie, z bakaliami, dodatkami i owocami lubię najbardziej.
Owsianka może być bezglutenowa. Teraz nie ma już żadnego problemu w dostaniu certyfikowanych bezglutenowych płatków owsianych.
Serdecznie polecam :-)
Do przepisu został dołączony filmik (25.10.2019 r.) -> na końcu posta.
* * *
Składniki (proporcja dla jednej osoby):
- 4 łyżki stołowe płatków owsianych
- woda
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
- trochę nasion chia
- trochę ziaren sezamu
- trochę wiórków kokosowych
- trochę płatków migdałowych
- trochę rodzynków
- cynamon
- syrop klonowy lub miód
- jakiś owoc: jabłko, banan, jagody itd.
- prażony słonecznik
1. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
2. Do emaliowanego kubeczka wsypujemy 4 łyżki płatków owsianych, zalewamy wodą z naddatkiem i nastawiamy na zagotowanie. Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru i mieszamy. Dodajemy trochę ziaren chia i sezamu. Mieszamy od czasu do czasu, by nie płatki nie przywarły do dna. Dodajemy też łyżeczkę masła.
3. Gdy płatki się zagotują, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy ok. 20-25 minut, mieszamy od czasu do czasu. Gdy już zgęstnieją, wtedy dodajemy pozostałe składniki: trochę wiórków kokosowych, płatków migdałowych i rodzynków. Jeszcze chwilkę gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Jeszcze cynamon i gotowe.
Przekładamy do miseczki, podajemy z jakimiś owocami: u mnie na przykład z jabłkiem i prażonym słonecznikiem. Całość polana syropem klonowym.
Przekładamy do miseczki, podajemy z jakimiś owocami: u mnie na przykład z jabłkiem i prażonym słonecznikiem. Całość polana syropem klonowym.
Poniżej zapraszam na filmik:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz