środa, 4 października 2017

Wegańskie kotleciki z czerwonej soczewicy #18

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne kotleciki z czerwonej soczewicy. Nie jest mojego autorstwa, znalazłam go na youtube i tylko odrobinę zmodyfikowałam. Na oryginalny przepis zapraszam tu -> Przepis na wegańskie kotlety warzywne z soczewicy.
Nie jest to przepis bezglutenowy, zawiera orkiszową kaszę mannę i bułkę tartą zwykłą, bo jak zawsze powtarzam, cena tej bezglutenowej jest nienormalna.
Kotleciki są naprawdę smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam :-)

* * * 
Składniki (proporcje na 14 kotlecików):
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek orkiszowej kaszy manny
  • bułka tarta (do smażenia ale też do wypełnienia kotletów, jeśli okazują się zbyt mokre i nie da się formować kotletów)
  • garść słonecznika
  • sól, pieprz, majeranek, oregano, przyprawa do kotletów mielonych, kmin rzymski
  • tłuszcz do smażenia (u mnie tym razem oliwa z wytłoczyn)
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od ugotowania soczewicy, gotujemy ją około 20 minut, aż całkiem zmięknie (wrzucamy ją do garnka, zalewamy zimną wodą z dużym naddatkiem i w ten sposób gotujemy).











2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy wraz z oregano, majerankiem i kminem rzymskim. Gdy się zeszkli, to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważamy by się nie przypalił.










3. Obrane i umyte marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach.

W międzyczasie słonecznik podprażamy na suchej patelni.












4. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na sicie i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki. Soli około 1 łyżeczki. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli nasze ciasto na kotlety okaże się zbyt luźne, warto dosypać bułki tartej. 










5. Kotleciki udaje się z łatwością formować. Lubię obtaczać je w bułce tartej.














6. Następnie smażymy je na złoty kolor i podajemy tak jak lubimy najbardziej. U nas z tłuczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

Smacznego :-)












6 komentarzy:

  1. tak bez jajka się nie rozwalają? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie świetnie się trzymają. To zasługa soczewicy, którą gotując się w ten sposób, doskonale się "rozciapcia" i to ona skleja całość. Warto podsypywać bułką tartą, bo za luźne ciasto też nie jest dobre. Ale jak ktoś chce z jajkiem, też można, ale wtedy to już nie będzie wegańskie, będzie wegetariańskie. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Wow, nigdy nie byłam fanem wegańskich kotlecików - ale wyglądają naprawdę pysznie, chyba się przemogę jednak D:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, wyglądają tak jak smakują, polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Robiłam wczoraj. Są obłędne, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń